Een uithuisplaatsing zet uw leven en dat van uw kind op z’n kop. U wilt natuurlijk liever niet dat het zover komt. Daarom is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een advocaat inschakelt zodra er een (spoed) uithuisplaatsing dreigt. Uw advocaat springt dan meteen voor u in de bres. Als de kinderrechter een spoedmachtiging afgeeft, wordt uw kind per direct uit huis geplaatst zonder dat u en uw kind gehoord worden. In dit geval wilt u helemaal snel een advocaat naast u hebben staan. Wij vertellen u graag meer over de procedure van een spoeduithuisplaatsing, zodat u beter voorbereid bent (voor zover dat kan natuurlijk).

 

Wanneer een spoeduithuisplaatsing?
Als er ernstige zorgen bestaan over de gezinssituatie van uw kind kan in sommige gevallen een spoeduithuisplaatsing in gang worden gezet door de gezinsvoogd (ook wel gezinsmanager of jeugdbeschermer genoemd), die zich dan tot de Raad voor de Kinderbescherming wendt. Hiertoe wordt dus besloten als er acuut gevaar voor uw kind dreigt in de huidige gezinssituatie.
U belandt in een emotionele achtbaan: het is dus moeilijk om hierbij het hoofd koel te houden. Bij een directe uithuisplaatsing is de hulp van een advocaat daarom essentieel. Vooral ook omdat er een wettelijke verplichting bestaat die u de mogelijkheid geeft om binnen twee weken gehoord te worden met betrekking tot de uithuisplaatsing en de ontwikkelingen hierna. U wilt dan sterk in uw schoenen staan en de juiste dingen zeggen. Hier kan uw advocaat u zo goed mogelijk bij ondersteunen.

Voorlopige ondertoezichtstelling en de zitting
Uw kind wordt na de spoedmachtiging voor uithuisplaatsing voorlopig onder toezicht gesteld. Dit duurt maximaal drie maanden. Door deze spoed voorlopige Ots in combinatie met de spoeduithuisplaatsing wordt uw kind in de meeste gevallen in een crisisgezin ondergebracht.
U wordt binnen twee weken gehoord op een zitting. Uw advocaat komt tijdens deze zitting op voor uw rechten en draagt hierbij de juiste argumenten aan om de voorlopige ondertoezichtstelling en spoeduithuisplaatsing aan te vechten. De kinderrechter bekijkt vervolgens of de spoed OTS alsmede machtiging uithuisplaatsing (MUHP) terecht is geweest. Er kunnen hierna twee dingen gebeuren: de kinderrechter handhaaft de maatregel of de kinderrechter herziet de eerdere beslissing. Dit is dus een spannend en cruciaal moment voor u. Wordt de uithuisplaatsing gehandhaafd? Dan kunt u met de hulp van uw advocaat nog in hoger beroep gaan.

Meteen hulp nodig?
Heeft u onmiddellijk de hulp van een advocaat nodig, omdat er een spoeduithuisplaatsing dreigt? Neem dan direct contact met ons op. Bij Taspinar Advocatuur vindt u de juridische ondersteuning die u zoekt, namelijk van gespecialiseerde advocaten op het gebied van jeugdrecht. Wij zijn er om u bij te staan in deze turbulente tijd en zijn gefocust op het zo snel mogelijk vinden van een oplossing die werkt voor u en uw gezin.